Artykuł sponsorowany
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Marchew to modne i niezwykle zdrowe, a dodatkowo łatwe w uprawie warzywo. Jej wielką zaletą jest fakt, że po zbiorach można przechowywać ją jeszcze przez kilka miesięcy (jest więc dobrym źródłem witamin i minerałów w sezonie jesienno-zimowym i wczesną wiosną). W sklepach ogrodniczych dostępne są obecnie różne rodzaje marchwi, dlatego każdy ogrodnik powinien znaleźć warzywo odpowiednie dla siebie.
Niepozorna marchew jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw. Co więcej posiada ona ogromne zastosowanie w kuchni polskiej. Jest ona niezawodnym dodatkiem do dań głównych (zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich). Świetnie sprawdzi się także przy produkcji deserów (między innymi ciasta marchewkowego). Marchew jest niskokaloryczna (a do tego zawiera sporo błonnika), dlatego poleca się ją osobom na diecie redukcyjnej. Zawarte w niej karotenoidy korzystnie wpływają na nasze oczy, a także skórę (chronią ją między innymi przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych). Marchew dostarcza nam kompletu witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania między innymi układu nerwowego. Warzywo to podaje się już bardzo małym dzieciom, gdyż bardzo rzadko wywołuje alergie. Nadaje się do spożycia na surowo, a także poddana obróbce termicznej.
Marchew należy do warzyw łatwych w uprawie, dlatego często polecana jest nawet niedoświadczonym ogrodnikom. Jeżeli zależy nam na obfitych plonach i słodkich warzywach – wybierzmy dla niej stanowisko dobrze nasłonecznione.
Warto zdawać sobie sprawę, że istnieją różne odmiany marchwi, które mogą mieć nieco inne wymagania jeżeli chodzi o uprawę. Przykładowo marchew o długich korzeniach powinna być uprawiana w podłożu lekkim i przepuszczalnym, pozbawionym kamieni i korzeni drzew (mogą one przyczynić się do deformacji warzywa). Z kolei marchew o krótkich korzeniach może być sadzona w słabszej jakości podłożu (także w glebie ciężkiej).
Pamiętajmy, że marchew jest warzywem zaliczanym do rodziny selerowatych, co sprawia, że nie powinna być sadzona po innych roślinach należących do tej rodziny (zwiększa to ryzyko chorób roślin i ataku szkodników). Doświadczeni ogrodnicy radzą, żeby sadzić marchew po warzywach płytko ukorzenionych. Marchew nie powinna być sadzona na tym samym stanowisku częściej niż raz na 3 lata.
Pierwsze nasiona marchwi wysiewa się bezpośrednio do gruntu już na początku wiosny. Nasiona umieszcza się w glebie płytko, najlepiej w 5-centymetrowych odstępach. Jeżeli sadzimy wczesne odmiany marchwi, dobrze jest je zabezpieczyć przed przymrozkami przy pomocy agrowłókniny. Warzywo to jest w stanie rosnąć w temperaturach od 5 do nawet 35 stopni Celsjusza, natomiast preferowana temperatura to od 15 do 21 stopni.
Do ważnych zabiegów pielęgnacyjnych w przypadku tego warzywa należy zaliczyć regularne podlewanie i usuwanie chwastów.
W dobrze zaopatrzonych sklepach ogrodniczych zawsze znajdziemy szeroki wybór nasion marchwi. Jeżeli zależy nam na zdrowych roślinach i dorodnych plonach, wybierajmy nasiona z oferty renomowanych producentów np w.Legutko. Dają nam oni gwarancję najwyższej jakości (jeżeli takie nasiona z jakichś przyczyn nie spełnią naszych oczekiwań – możemy złożyć reklamację). Opakowanie nasion nie może być uszkodzone (ani wyblakłe). Powinno być natomiast dobrze opisane (a także zawierać zdjęcie rośliny) – musi się na nim znaleźć opis uprawy, a także termin przydatności.
Fot.: materiał Klienta